Her Koçluk seansının yeni bir değişim ve dönüşüm yolculuğu olduğu tartışılmaz. Ancak bu süreçler nasıl işliyor, hangi dinamikler nasıl çalışıyor gelin birlikte bakalım!
Koçluk mesleği bugün günümüzde pek çok tartışmaya neden olan, tanımı ve içeriği hakkında farklı çevreler tarafından oldukça değişik tanınmlara maruz kalan bir meslek aslında.
Medyadaki yansımalarına baktığımızda malesef olumsuz bazı yargılara da rastlamak mümkün. Ancak bu denli tartışılıp, olumsuz bazı eleştirilere maruz kalmasının yanında bir o kadar da fayda sağlayanı bol olan bir meslek. Eleştiriler her meslekte olabilir. Yapıcı olması tabiki tercih edilir ancak belirsizliğin ya da bilgi eksikliğinin olduğu durumlarda yapılan ağır eleştiriler malesef insanların zihninde olumsuz yargı ve imajların oluşmasına neden olup gelişimin önünde de büyük bir engel oluşturmakta.
O zaman gelin Koçluk mesleği hakkında önce bilgimizi tazeleyelim, bilmediğimizi öğrenelim, yanlış bildiklerimizi de düzeltelim!
Koçluk, ülkemizde 29 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazetede meslek olarak tanınmış bulunuyor. Bu meslek, çeşitli kurum ve kurumlarca verilen sertifikasyon eğitimleri ve sonrasında yapılan yeterlilik değerlendirmeleri ile kişilere verilen yetkilendirmeyle elde ediliyor. Elde edildikten sonra da bu mesleği edinen kişinin kendini eğitimlerle, mesleki kurumların belirlemiş olduğu derecelendirme kriterleri ile sürekli desteklemesi gerekiyor. Yani sertifikayı aldım demekle bitmiyor. Sürekli kendinizi geliştirmek durumundasınız. Aldığınız eğitimin de meslek kuruluşları tarafından akredite bir eğitim olması bu konuda size destek olacaktır. Yani bu mesleği edinmek uzun soluklu bir süreç. İki, üç günlük seminerler sizin bu meslek hakkında bir fikriniz oluşmasını sağlayabilir ancak "Koç" olmanızı sağlar mı, emin değilim!!
Peki bir koçluk seansında neler oluyor?
Koçluk seansında Koç, hiçbir zaman yönlendirme yapmaz! Burası size tuhaf gelebilir. Çünkü günümüzde malesef yanlış bilinen ve düzeltilmesi gereken bilgilerden birisi bu! Bir Koç, size ne yapıp ne yapmamanızı, nasıl yapacağınızı söylemez. Bir Koçun elinde hazır bir reçete veya hazır bir uygulama programı yoktur. Koç, sadece soru sorar. Açık uçlu soru sorar. Cevabı siz bulursunuz! "Ben bilsem cevabı neden Koça gideyim ki?" diyebilirsiniz :) İşte Koçluk süreci burada çalışmaya başlar. Bu süreçte zihnin çalışma prensiplerini kullanırız. Beyin soruya cevapsız kalamaz! Odaklı bir düşünmede o sorunun cevabı mutlaka gelir. Hemen o an olmasa da!! Bizler, Koç olarak sizin kendi kendinize düşünürken dağılıp giden, bir düşünceden bir diğerine zıplayan zihninizi, belirli bir hedef (sizin hedefiniz!) doğrultusunda sorduğumuz sorularla yolda tutmaya çalışırız. Siz yolda olunca da kendi cevaplarınıza ulaşırsınız. Sizi, sizin konunuz hakkında derinlemesine ve çok yönlü düşünmenizi destekleyecek sorularla donatırız. Tüm bu soruları yine sizin anlatımınızdan yola çıkarak oluştururuz. Yani bizim elimizde hazır bir soru listesi de yoktur. Bu anlamda baktığımızda varmak istediğiniz yere sizinle birlikte yürürüz. Yürürken de sizi destekleyecek araçlarınızı, çantanızı hazırlamanız konusunda size eşlik ederiz. Yol arkadaşlığı gibidir ama nereye nasıl varacağınızı biz bilmeyiz! Sizin bildiğinize inanır, o cevherinizi ortaya çıkarmanızı sağlarız. Seansın sonunda, siz nereye nasıl varacağınızı, hangi adımları atmanız gerektiğini belirlemiş, kendi programınızı oluşturmuş olursunuz.
Bizim tanıtımlarda hep aktardığımız konulardır bunlar. Ancak Koçluk seansını deneyimledikten sonra genelde şu ifadelerle karşılaşırız:
"Vaaaoovv bu gerçekten çok farklıymış!"
"Bir an o kadar derin düşündüğümü hissettim ki sanki o an orada siz yoktunuz!"
"E ben bunları aslında sürekli düşünüyorum ama bu cevaplar şimdi siz sorunca geldi, bu nasıl oluyor?!"
"Hocam bu çok güzel bir çalışma, şu an çok motive hissediyorum kendimi!"
....
Bir anlamda Koçluk, sizin kendi iç dünyanıza, kaynaklarınıza erişmeyi destekleyen, sorularla yol aldıran ve en önemlisi kendi motivasyonunuzu oluşturup size hedefinize giden yolda seçeneklerinizin ne kadar fazla olduğunu görmenizi, bulmanızı sağlayan bir süreç.
Dediğim gibi biz sadece soru sorarız. Gerisi sizde :)
Comentarios